2012. május 8., kedd

Még egyszer az "akadálymentes" WC-kről

2007 novemberi bejegyzés a "Szolnoki Napló"-ban:

Manapság (valószínűleg) kötelező a közhasználatú épületeket kerekesszékesek által is megközelíthető mosdóval ellátni. Ezek a nem mellékes helyiségek általában el is készülnek, csakhogy:
1. Egy részük állandóan zárva van. Képzeljük el, milyen "esélyegyenlő" az az ember, aki gyorsan teker a megszokott jellel ellátott ajtóhoz, amit zárva talál, majd visszateker egy pulthoz, ahol elkéri a kulcsot, majd teker vissza... Eddigre a mozgásukban nem korlátozottak már megkönnyebbülten sétálnak kifelé...
2. Egy másik lehetőség az, hogy nyitva találja az ajtót, gyorsan beteker, itt azonban nem lehet belülről bezárni az ajtót (pl. Média Markt, Szolnok). Nagyon esélyegyenlő az aki úgy kénytelen a csészén ülni, hogy bármikor rányithatnak...
3. Remélhetőleg egyedi eset (s talán nem is végleges) a szolnoki Földhivatalé (Ostor u.): ott van a nemrég felújított épület bejáratánál a jellel ellátott ajtó, de hogy nyitva vagy zárva, azt a kerekesszékes ember csak akkor tudja meg, ha talál két erős embert, aki felemeli a lépcsőn – merthogy ez a bejárat nem akadálymentes, az akadálymentes pedig még erős emberek segítségével sem járható, mivel azt (az előírások ellenére) zárva tartják. 

Bezárt ajtó: Hetényi G. Kórház Rendelőintézet, Hősök tere, 2012.04.05.

Öt évvel a bejegyzés közzététele után:
1. Lásd a fenti képet, melyhez készítője a következő megjegyzést fűzte: "Küldök egy képet, az SZTK-ban készítettük telóval 04.05-én. Fogalmam sincs, hogyan lehet bejutni, de amíg az épek minden hókuszpókusz és a nyilvánosság beavatása nélkül mehetnek a dolgukra, mi miért nem?"
2. Lásd - bővített "példatárral" - blogunk Akadálymentes egy bezárhatatlan WC? című bejegyzését!
3. Csak annyi a változás, hogy már a jel sincs ott az ajtón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.